La identitat europea se’n va de gira pels municipis valencians de la mà d’Escena Erasmus UV i la Diputació de València

La identitat europea se’n va de gira pels municipis valencians de la mà d’Escena Erasmus UV i la Diputació de València

  • L’obra, ‘Qui soc jo quan ningú em mira’, rodarà per 10 localitats després de presentar-se al Centre Cultural La Nau de la UV aquesta setmana
  • Amb textos d’Anna Marí i Daniel Tormo, i direcció de Josep Valero, compta amb la producció de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València i la participació de la Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana

València, 27 de maig de 2024.- El projecte teatral europeu Escena Erasmus de la Universitat de València, Premi d’Honor de les Arts Escèniques Valencianes 2023, ha presentat aquest dilluns, 27 de maig, el seu últim espectacle, ‘Qui soc jo quan ningún em mira’, una reflexió sobre la identitat personal i col·lectiva que girarà per 10 municipis valencians després de la seua estrena al Centre Cultural La Nau aquesta setmana.

Es tracta del quinzé espectacle del projecte teatral universitari, escrit per Anna Marí i Daniel Tormo, amb direcció de Josep Valero, el qual aborda la qüestió de la identitat personal i col·lectiva de cadascú: “Perquè què és allò que ens defineix? Què és el que fa que ens sentim part d’un poble, d’un país, d’un equip de futbol, d’una ideologia, d’una comunitat de persones, d’algun lloc?”, diu la sinopsi.

“A partir dels testimonis i reflexions de les actrius i actors provinents de cinc estats diferents, ‘Qui soc jo quan ningú em mira’ medita sobre qui som i per què en un món convuls, de nou amenaçat per l’horror de la guerra, la mentida i l’absolutisme, però també per l’individualisme, l’autocensura i la projecció distorsionada del “jo” al món virtual”, afegeix el seu director.

Les primeres representacions de l’obra seran del 29 al 31 de maig, a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (19 hores), i tot seguit l’espectacle girarà pels següents municipis valencians:

Gandia, 6 de juny

El Genovés, 8 de juny

Turís, 16 de juny

Ontinyent, 27 de juny

Xirivella, 29 de juny

Carcaixent, 5 de juliol

El Palomar, 6 de juliol

Navarrés, 12 de juliol

Gestalgar, 13 de juliol

Carrícola, 14 de juliol

La Gira 2024 d’Escena Erasmus compta un any més amb la producció de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, en representació de la qual hi ha assistit a la presentació el diputat Francisco Teruel; i de la Universitat de València a través del Vicerectorat de Cultura, amb Ester Alba al front, i del Vicerectorat d’Internacionalització, encapçalat per Carles Padilla. Enguany se suma a la posada en marxa del projecte la Fundació General UV i, per primera vegada, hi ha la participació de la Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana.

Així, el director general de Cultura, Sergio Arlandis, ha reconegut “l’emoció i l’orgull de poder donar suport, ara des de la Generalitat Valenciana, el projecte Escena Erasmus”, i ha assenyalat: “He d’aplaudir aquesta iniciativa de principi a fi, per la seua dimensió internacional i sense fronteres, la qual recolzarem sempre per tal que la joventut tinga poder sobre la cultura, i és que una societat sense cultura és una societat sense perspectiva”.

En paraules de Francisco Teruel, el projecte teatral Escena Erasmus “és una proposta única i la Diputació de València estarà al seu costat perquè la cultura és un punt de trobada per a totes i per a tots”, i ha subratllat la capacitat d’aquesta iniciativa universitària d’unir sinergies entre el món acadèmic i les institucions públiques, que ha mobilitzat a més de 200.000 espectadors al llarg dels seus 15 anys de vida. “La Diputació sempre donarà el seu suport a la cultura i a una proposta que, com a europeus, té l’àmplia capacitat d’unir els pobles a través de les Arts Escèniques”.

Per la seua banda, els vicerectors de la Universitat de València han destacat la internacionalització del projecte Escena Erasmus, que ha aconseguit que, “a través de les Arts Escèniques, el diàleg i la dansa, cohabiten i convisquen diferents cultures, en una itinerància pel territori la qual esdevé una oportunitat per a conéixer una terra única a Europa, fent així justícia social en igualtat d’oportunitats i que la cultura puga arribar a totes les persones”.

Ester Alba ha insistit en “la importància d’introduir les Arts Escèniques en la formació integral de l’estudiantat universitari i refermar, d’aquesta manera, que la cultura és una part essencial del creixement personal, també dins de la Universitat”.

Escena Erasmus UV és un projecte que s’enquadra dins del marc d’internacionalització de la Universitat de València, la qual continua sent la primera destinació d’Europa en recepció d’estudiantat Erasmus. El seu vicerector, Carles Padilla, ha donat la benvinguda i ha felicitat l’elenc actoral, al qual s’hi ha adreçat per a recordar-los l’entusiasme amb el qual els rebran en els pobles participants de les Europes Menudes, i que aprofiten aquesta “experiència vital a la Universitat com a estudiantes i estudiants Erasmus, però també com a part del projecte, on aneu a viure una experiència multiplicadora a través de l’intercanvi cultural i el llenguatge universal que és el teatre”.