AVANT i Escena Erasmus tornen a dur teatre europeu a pobles en risc de despoblament

AVANT i Escena Erasmus tornen a dur teatre europeu a pobles en risc de despoblament

  • L’obra teatral ‘Una història de por’, visitarà les localitats d’Ares del Maestrat, Vilanova d’Alcolea, Bejís, la Vall d’Ebo i Alcoleja.

 

València / Castelló, 8 de juny de 2023.- El projecte teatral europeu de la Universitat de València, Escena Erasmus, junt amb l’Agència Valenciana Antidespoblament (AVANT) han presentat la gira de l’espectacle ‘Una història de por’ per pobles menuts.

La gira teatral d’Escena Erasmus amb AVANT permet, a més de l’exhibició de l’espectacle, tot un dia de trobada entre un grup de joves europeus i la gent dels nostres pobles més despoblats, amb activitats específiques per a posar en valor el món rural, i per a crear ponts entre les institucions europees i les realitats locals més menudes. Enguany, a més, AVANT ha volgut que el teatre visite alguns dels pobles més afectats pels incendis forestals de l’any passat, com Bejís i la Vall d’Ebo.

El muntatge “Una història de por” s’enfronta als “monstres que sacsegen Europa, tals com els tambors de guerra i de mort que retronen de nou al continent”, diu la sinopsi de l’espectacle. “L’obscuritat provocada per les bombes ens recorda que els humans som fràgils, de vegades miserables, i que tenim por”, afirma el text.

Així, els joves actors i actrius d’Escena Erasmus UV aprofitaran per a adreçar-se al públic del qual extrauran les pors més profundes de les seues ànimes per tal de fer-les cantar i ballar a l’escenari.

L’Agència Valenciana Antidespoblament ha anunciat la gira, que durà a la companyia teatral europea a: Bejís (10/6), Ares del Maestrat (17/6), Vilanova d’Alcolea (18/6), la Vall d’Ebo (1/7) i Alcoleja (2/7).

Per a la directora de l’Agència Valenciana Antidespoblament, Jeanette Segarra, la col·laboració amb Escena Erasmus de la UV significa «oferir als habitants dels municipis en risc de despoblació de l’Agenda Avant, la possibilitat d’accedir a projectes culturals, garantint la igualtat d’oportunitats i el dret a desenvolupar-se personalment a través de la cultura. La vertadera equitat territorial significa igualtat de drets per a tots i totes, independentment del lloc on es residisca».

Aquest programa apropa la cultura d’un teatre juvenil, dinàmic, participatiu i universitari als municipis de l’interior. Una magnifica oportunitat de donar a conéixer a joves europeus, la riquesa dels nostres pobles i una experiència enriquidora i reciproca tant per als veïns i veïnes com per als jóvens estudiants al mateix temps que es dona visibilitat a aquest territori.

L’obra d’enguany, ‘Una història de por’, ha estat escrita per Anna Marí i Daniel Tormo i està dirigida per Josep Valero. Tots tres, Valero, Marí i Tormo, són els codirectors del projecte Escena Erasmus UV. L’espectacle compta, a més, amb les coreografies de la ballarina i coreògrafa Júlia Cambra.

L’espectacle el protagonitzen una desena d’estudiantes i estudiants procedents d’Alemanya, França, Itàlia, Colòmbia, Bolívia, Gran Bretanya i Espanya: Mariana de Luca, Eloïse O’Connor, Patrícia Garrigues, Tobias Eckstein, Claudia Padilla, Neus Francés, Emilia Levizzani, Ginevra Trifilò, Lisa Marschner i Elisa Buitrago.

D’acord amb les paraules del director escènic, Josep Valero, ‘Una història de por’ és un muntatge teatral “en forma de comèdia àcida ple de cançons que ens planteja una reflexió fascinant i emotiva, crítica i plural sobre el concepte de la “por”, quines pors té la nostra societat, què els espanta als nostres joves, quines pors creem per a divertir-nos i quina por tenim intrínseca com a col·lectiu”.

Els vicerectors Ester Alba i Carles Padilla, per la seua banda, han destacat el recorregut fet per Escena Erasmus de la Universitat de València, amb 14 anys de trajectòria, un projecte que treballa amb el potencial creatiu de joves estudiantes i estudiants per tal de conscienciar la ciutadania dels problemes  europeus.

Escena Eramus és una companyia universitària que va rebre la Distinció Lluís Vives de la Generalitat el 2021 per la seua tasca de construcció europea a partir de la cultura. A més, la companyia ha rebut premis europeus com el Carlemany de la Joventut del Parlament Europeu, o el de l’Associació Europea d’Arts Escèniques PEARLE. Escena Erasmus UV ha actuat en més de 500 pobles i ciutats de la geografia espanyola i duu dos anys guanyant el Concurso Nacional de Teatro Universitario. Escena Erasmus col·labora amb AVANT des de fa tres anys, i gràcies a eixa col·laboració els seus espectacles s’han pogut veure en 18 pobles en risc de despoblament.