València, seu d´Erasmus Scene European Festival, el primer encontre teatral universitari Erasmus+

València, seu d´Erasmus Scene European Festival, el primer encontre teatral universitari Erasmus+

La Universitat va organitzar, del 21 al 25 de maig, l’‘Erasmus Scene European Festival’, un encontre de teatre europeu que va reunir a València, per primera vegada, totes les seus Escena Erasmus. Aquest festival, en el qual van participar estudiants de més de 25 països, va tindre lloc en el marc del projecte cultural Erasmus+ Scene Network (E+SCN).

‘Eramus Scene European Festival’, que va tindre com a seu el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, es va presentar als mitjans de comunicació dilluns 21 de maig, a la Sala Matilde Salvador, on es va escenificar una obra de teatre cada dia durant tota la setmana. Van intervindre en la roda de premsa el vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño; Josep Valero, de CRIT Companyia de Teatre i coordinador tècnic del projecte E+SCN; Caterina Barone, coordinadora de Scena Erasmus Padova (Itàlia); Christina Bohle, coordinador de l’oficina Erasmus de la Universitat de Marburg (Alemanya); i el coordinador territorial de CEAR a la Comunitat Valenciana, Jaume Durà.

El vicerector Antonio Ariño va definir el projecte E+SCN com a “un salt qualitatiu” de la trajectòria d’Escena Erasmus, una iniciativa de la Universitat de València amb prop d’una dècada. Va centrar el seu discurs en la idea de “teatre i ciutadania” i va dir: “Construïm ciutadania europea a través del teatre, perquè aquest és el motiu pel qual hui es reuneixen ací estudiants de més de 25 països, que crearan llaços per a tota la vida”. Així mateix, va reivindicar el paper d’Europa com a continent receptor, acollidor i inclusiu de persones refugiades i migrants, “perquè ells també són Europa i, per tant, mereixen el reconeixement de ciutadans”. I va afegir: “Entenem el teatre com a un element d’unió d’Europa perquè les arts escèniques permeten la inclusió en tant que contribueixen a representar una imatge col·lectiva, dit això en un sentit transnacionalista, de ciutadania cosmopolita”. En aquest sentit, va apel·lar al “diàleg” com a eina de “convergència”, una cosa que es fa mitjançant el teatre, “el qual és una oportunitat per a la realització i la dignitat com a persones individuals i com a projecte col·lectiu”.

Des de CEAR País Valencià, Jaume Durà es va referir a la part artística i humana del projecte E+SCN: “El teatre és una eina fonamental per a criticar l’actitud dels governs que no volen una Europa d’acollida i que tanquen fronteres”.

A la qual cosa va afegir Caterina Barone: “La nostra Europa ha de ser una Europa de cultura, pau i inclusió, i Eramus Scene European Festival conjumina ambdós elements: el cultural i l’humà”.

‘Eramus Scene European Festival’ va ser l’activitat amb la qual culminava el projecte E+SCN, la primera xarxa de teatre universitari europeu, promoguda per la Universitat de València, que incorporà en el seu repartiment a persones refugiades amb el suport de la delegació de CEAR (la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat) a la Comunitat Valenciana.

El Festival va incloure l’estrena de noves produccions teatrals dels grups Escena Erasmus de les universitats de València, Pàdua i Marburg: una trilogia que reflexionava sobre l’Europa passada, present i futura amb la crisi migratòria com a tema central; a més de conferències, tallers de dramatització, sessions de formació en projectes europeus, espais de solidaritat i recepcions a les institucions públiques valencianes, creant així un fòrum per a la trobada de noves sinergies de col·laboració internacional i interinstitucional.

Les representacions teatrals
La primera obra de la trilogia va ser ‘Les Troianes’ d’Eurípides, com a passat d’Europa. Sota la direcció de Francesco Puccio, Scena Erasmus Padova (Itàlia) posà en escena la tragèdia grega els dies 21 i 22. Es tracta d’una de les millors obres antibel·licistes de la història, que mostra el sofriment de dones i xiquets després de cada guerra, i que va ser utilitzada per a protestar contra la guerra i com a advertència per al públic espectador.

El present va anar a càrrec del grup de teatre alemany Dramarasmus Marburg. Amb direcció de Romy Semler, va interpretar ‘Re.Un.Ion’ d’Inga Dreger, un viatge nostàlgic pel camí de la memòria a la recerca d’una idea europea. També hi hagueren dues representacions, els dies 23 i 24.

I del futur donà compte Escena Erasmus València, que preestrenà, divendres 25, ‘La Gran Final’, la tercera part d’una altra trilogia sobre les migracions, ‘Les Europes Menudes’, que va començar a girar per la província de València fa dos anys amb l’obra ‘El Circ de la Frontera’ i va continuar amb ‘La Fira Invisible’.

Altres activitats
El programa del Festival també es va nodrir d’una sèrie d’activitats d’accés lliure per a tots els públics que van tindre lloc a l’Aula Magna de La Nau pels matins. Dimarts dia 22, es presentaren els resultats intel·lectuals del projecte E+SCN. Dimecres 23, se celebrà la taula redona ‘La cultura com a eina d’integració i desenvolupament europeu’, que formaren la directora general de Relacions amb la UE, Daría Terrádez; el diputat de Projectes Europeus de la Diputació de València, Bartolomé Nofuentes; i expertes i experts de la Universitat de València; tots moderats pel vicerector Antonio Ariño. I dijous 24, el col·loqui ‘Cultura, Integració i Mediterrània. El teatre com a eina d’integració de refugiats’, dirigit per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED) i CEAR PV.

Després del col·loqui, la Colla de Dolçaines i Percussió de la Universitat de València, dirigida per Juan Ramon Martí i Chulià, va oferir un recital musical al Claustre de l’edifici històric de la Universitat.

Erasmus+ Scene Network
La Universitat de València va posar en marxa el projecte Escena Erasmus fa ara quasi una dècada i des de llavors ha treballat en la dinamització i ampliació del projecte a altres ciutats europees a través de les seues universitats, donant lloc a Erasmus+ Scene Network, una iniciativa liderada per la Fundació General de la Universitat de València amb el finançament del programa europeu Erasmus+ i que integren quatre socis de tres països: la Fundació General i CRIT Companyia de Teatre (Espanya), Philipps-Universität Marburg (Alemanya) i Università degli Studi di Padova (Itàlia).

Es tracta d’un projecte cultural europeu basat en el teatre i l’educació, dirigit als estudiants Erasmus, els estudiants valencians i els refugiats a València, que, a més, ha estat reconegut amb el Segell Europeu del Patrimoni Cultural. L’objectiu principal és establir un punt de trobada entre tots ells perquè puguen treballar conjuntament amb una finalitat comuna: la creació d’uns espectacles teatrals. Aquest procés conduirà a l’adquisició de competències lingüístiques, comunicatives, artístiques i expressives per a millorar alguns aspectes de la integració i l’ocupabilitat dels participants. Així doncs, el es pretén és la integració de ciutadans refugiats, immigrants i estudiants Erasmus, a través de l’aprenentatge de llengües, utilitzant el teatre i les arts escèniques com a vehicle de cohesió.

Un festival per a enriquir la ciutat de València
Els estudiants Erasmus, professorat i autoritats universitàries visitaren dilluns l’Ajuntament de València on van ser rebuts per la regidora i primera tinent d’alcalde, Sandra Gómez, qui va afirmar que “és un privilegi per a València acollir aquest programa, el qual va a enriquir a la ciutat en el seu conjunt”.

A l’acte també van assistir el vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño; el vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Carles Padilla; i el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, líder del projecte E+SCN, Cristóbal Suria, qui va agrair el suport de l’Ajuntament a un “projecte que posarà en valor la ciutat de València”.

Ximo Puig rep els grups Escena Erasmus
Per la seua banda, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, van rebre dimecres les seus Escena Erasmus d’Europa. L’acte, que va tindre lloc al Pati Gòtic del Palau de la Generalitat, també va comptar amb la presència del director territorial de Presidència, Francisco Molina; i en representació de la Universitat de València, el vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño; el vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Carles Padilla; i el gerent de la Fundació General de la Universitat, Cristóbal Suria; a més dels membres del projecte E+SCN: CRIT Companyia de Teatre (Espanya), Philipps-Universität Marburg (Alemanya) i Università degli Studi di Padova (Itàlia).

El grup va visitar l’entorn del Pati Gòtic i després es va reunir al Saló de Corts, on el president Ximo Puig els va donar la benvinguda i va remarcar la importància de les arts com a eina d’unió entre els pobles i Europa.

Visita al Palau de la Scala
La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, va rebre divendres els membres del projecte Erasmus+ Scene Network al Palau de la Scala. El grup va visitar el pati del Palau, el Saló de Reines i el Saló de Plens, acompanyat pels socis responsables: el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria, líder del projecte; els directors de CRIT Companyia de Teatre, Josep Valero, Daniel Tormo i Anna Marí; i els directors de Scena Erasmus Padova (Itàlia) i Dramarasmus Marburg (Alemanya).