Escena Erasmus presenta a La Nau el seu espectacle basat en textos de Cervantes que recorrerà durant tot l’estiu la geografia espanyola

Escena Erasmus presenta a La Nau el seu espectacle basat en textos de Cervantes que recorrerà durant tot l’estiu la geografia espanyola

L’espectacle presentat pel projecte teatral europeu Escena Erasmus de la Universitat de València ha estat un dels sis seleccionats pel programa ‘Las huellas de la Barraca’, una iniciativa que la Sociedad Estatal Acción Cultural Española, sota la coordinació del Govern d’Espanya, impulsa de fa set anys per homenatjar La Barraca, el grup teatral universitari que fundà Federico García Lorca el 1932 i que va constituir una de les iniciatives formatives més importants que va dur a terme la II República.

Hui s’ha presentat l’espectacle en una conferència de premsa al Centre Cultural La Nau, que ha comptat amb la presència d’Antonio Ariño, vicerector de Cultura, Igualtat i Planificació de la Universitat de València, Olga Gil, vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació, Pep Sanchis, director de l’espectacle “El maravilloso retablo de las maravillas europeas”, i els tres creadors d’Escena Erasmus: Anna Marí, Daniel Tormo i Josep Vicent Valero, de la companyia de teatre CRIT de València. Durant l’acte s’ha parlat del nou espectacle, s’ha materialitzat el conveni entre la institució acadèmica i aquesta companyia nascuda d’antics alumnes i integrants del grup de teatre de la Universitat, i s’ha presentat el Premi Europeu Carlemany de la Joventut 2011, concedit recentment a Escena Erasmus per la innovació que presenta el projecte.

Segons que han explicat els responsables, quatre aules de teatre espanyoles (Escena Erasmus n’és l’única valenciana), una xilena i una colombiana han guanyat aquest concurs de projectes escènics, gràcies al qual aquestes sis companyies de teatre duran a terme més de 170 representacions, del 15 de juliol al 17 d’agost, al llarg de tota la geografia espanyola. Aquest any la gira d’Escena Erasmus recorrerà més de 30 pobles de València, Extremadura, Castella-La Manxa, Andalusia i Aragó, i participaran a més en el Festival Internacional de Santander el dia 3 d’agost.

No és la primera vegada que Escena Erasmus ha estat seleccionada per a aquest certamen. Ja l’any passat també resultà elegida amb “Europa o la nave de los locos” en aquest festival de teatre itinerant.

No és l’únic reconeixement, però, amb què ha estat distingit Escena Erasmus de la Universitat de València. No fa encara un mes, els creadors d’aquest novedós projecte teatral recolliren el tercer Premi Europeu Carlemany de la Joventut 2011 en una cerimònia celebrada a Aquisgrà (Alemanya). Aquest reconeixement es concedeix a iniciatives impulsades per joves que fomenten el sentiment compartit d’identitat europea.

Escena Erasmus és un projecte teatral pioner a Europa, amb seu a la Universitat de València, en el qual participen fonamentalment estudiants Erasmus. Creat el 2009 per Anna Marí, Josep Vicent Valero i Daniel Tormo, antics integrants del grup de teatre de la Universitat i membres de la Companyia de Recerca i Innovació Teatral (CRIT). Aquest matí s’ha materialitzat un conveni de col·laboració entre CRIT i la Universitat de València per gestionar aquest interessant projecte teatral europeu. El conveni, l’han signat Antonio Ariño, vicerector de Cultura, Igualtat i Planificació, Olga Gil, vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació, i els integrants d’aquesta companyia teatral valenciana.

Escena Erasmus va nàixer fa ja dos anys per iniciativa d’aquests tres joves exalumnes de la Universitat, que assessorats pel catedràtic de la Universitat de València Antoni Tordera, han maldat per crear una xarxa d’universitats que establisca un circuit teatral actiu que promoga l’intercanvi de les produccions teatrals realitzades en les distintes llengües de la Unió Europea.

Nou espectacle basat en un entremès cervantí de gira per Espanya

“El maravilloso retablo de las maravillas europeas” és l’espectacle que el projecte teatral Escena Erasmus portarà de gira en “Las huellas de la Barraca”. L’obra, dirigida per Pep Sanchis i amb dramatúrgia d’Anna Marí i Daniel Tormo, es basa en textos de Miguel de Cervantes, i és un espectacle que parteix de l’entremès cervantí d’“El retablo de las maravillas”, que inclou altres parts d’altres entremesos del mateix Cervantes i fragments del Quixot, i que es completa amb cançons tradicionals europees.

Un espectacle europeu, rítmic i divertit, que reflexiona sobre el valor que de vegades conferim a la reputació, a les aparences. En definitiva, un joc teatral absurd que, partint de textos del segle d’or, ens portarà a una Europa que comparteix molts dels nostres vicis i virtuts, de la mà de set actors i personatges de 6 països diferents. L’estrena de l’espectacle tindrà lloc el dimecres 6 i el dijous 7 de juliol, a las 22.30 h, al Claustre del Centro Cultural La Nau de la Universitat de València. Les entrades es podran recollir des d’una hora abans no comence l’espectacle.

Un pont cap a Europa

Antonio Ariño, Vicerector de Cultura, Igualtat i Participació ha afirmat que Escena Erasmus representa el paradigma d’allò que ha de ser la construcció de l’Europa actual, basada en «els vincles de la tradició cultural, la capacitat crítica i els llaços que es creen entre les persones».
Així mateix, el vicerector de la UV ha explicat que la gira constitueix l’embrió per a consolidar el projecte d’Escena Erasmus, amb el qual es persegueix crear una xarxa d’universitats europees en la que s’establisca un circuit teatral. En aquest sentit, durant el pròxim mes d’octubre se celebrarà a la Universitat de València la primera trobada amb «entre 10 i 20 universitats que volen adherir-s’hi a la xarxa», ha assegurat.