La generositat de la Vall d’Albaida acull «Els Viatgers»

La generositat de la Vall d’Albaida acull «Els Viatgers»

Irene Chiralt

Una de les explicacions de Joan Olivares als actors d’Escena Erasmus entorn als rellotges de sol d’Otos

Com les imaginàries manetes d’un rellotge de sol, un a un, els integrants del grup teatral Escena Erasmus van gaudir minuciosa e intensament de dues jornades carregades de sentiment e identitat a la Vall d’Albaida: el poble d’Otos i la acollidora Carrícola, segon i tercer destí de la gira “Les Europes Menudes”.

Baix un llustrós Llorenç, la furgoneta del teatre -també coneguda sense falta de romanticisme com l’autobús dels Viatgers-, arribà a Otos, el poble dels rellotges de sol, situat al Paratge Natural Protegit de l’Ombria del Benicadell. La jornada, que guardava per al final la representació al aire lliure de l’espectacle: “Els Viatgers. Somni d’una nit a Europa”, començà a la Casa del Poble, amb la benvinguda de l’alcalde, Emili Mira, del regidor de Cultura, Tino Pla i de l’escriptor Joan Olivares, responsable del projecte del rellotges de sol.

De la mà d’Olivares, la ruta obrí boca amb el plat fort: el rellotge de l’escultor valencià de prestigi internacional, Andreu Alfaro, anomenat: “La norma no és un dogma”. Un títol no exempt de controvèrsia que emmarca un obra donada per l’autor i de la que, com ressalta Olivares, “el poble es sent molt orgullós”. I de banda a banda, els membres del grup Erasmus descobriren bona part dels 25 rellotges de sol dissenyats per diferents artistes valencians que alberga Otos, un municipi que amb només 500 habitants posseeix la major densitat d’aquest patrimoni de tota Europa. I a la vora del migdia, la visita s’acomiadà amb el tresor pictòric del municipi: una exposició permanent d’obres cedides per l’autor valencià Antoni Miró, fruit dels seus viatges i on el denominador comú és la denuncia social.

Un deliciós arròs al forn amb vistes a la vall en ‘Ca les Senyoretes’, un reconfortant bany a la piscina municipal, i una estona meravellats amb l’espectacle de pilota valenciana, van preparar als actors per l’espectacle. Aquella nit disposaren del millor dels teatres: carreró estret amb escenari improvisat, i un públic, cadira en mà, que omplí asfalt i vorera per gaudir d’una emotiva representació de “Els Viatgers”. A la fi, els veïns en peu van aplaudir, i a la lluna de València, forasters i otosins van compartir sopar al carrer.

Al dia següent, l’autobús dels Viatgers rodà fins Carrícola, un municipi agrícola als peus del Benicadell que amb tan sols 93 habitants aposta per la producció ecològica i de qualitat; la preservació de les costums, el patrimoni, la gastronomia casolana, la vida en comú; i la potenciació de l’art i la cultura.

Ulleres de sol, calçat còmode, barrets i moltes ampolles d’aigua fresca del bar de la plaça: començava la pujada al castell de Carrícola per la ruta Biodivers, i per davant , un dur camí de quatre kilòmetres de muntanya mediterrània esperava. Durant el recorregut, el grup Erasmus va descobrir l’empremta humana d’art, tradició, innovació i amor per la natura, amb les obres caduques integrades en el paisatge d’artistes de professió i/o vocació, que composen aquesta meritòria iniciativa de Carrícola.

Paella de pollastre i conill per a dinar, aigua i bon solet en la piscina municipal, i una interessant visita a una bodega ecològica, així passaren la vesprada els companys d’Escena Erasmus. “A les 20h serà el teatre a la plaça. Tots aquells que hagen cuinat coques per al berenar que les porten per a després”, anuncià el ban per megafonia. I els actors no van poder dissimular les mirades d’il•lusió i agraïment per tanta generositat.

I amb aquelles mirades convertides en la més sincera i valuosa aportació en escena, “Els Viatgers” interpretaren una cuidada selecció d’escenes per a un públic entregat. Al acabar, els veïns oferiren un sopar de germanor cuinat amb bones mans i productes de la terreta, i intercanviaren amb els visitants, experiències, costums, opinions, curiositats, i fins i tot, receptes. Una nit màgica on els habitants de Carrícola i els curiosos Viatgers, acompliren l’objectiu d’aquesta aventura: fer d’Europa una reunió d’amics.