La gira teatral ‘M’importa’ d’Escena Erasmus UV i l’IVAJ arriba en juny a Altea, Torreblanca, Muro i Viver
El projecte teatral europeu de la Universitat de València presenta el seu últim espectacle, ‘Qui soc jo quan ningú em mira’, una reflexió sobre la identitat individual i col·lectiva
València, 30 de maig de 2024.- Escena Erasmus de la Universitat de València i l’IVAJ, dins de les activitats del programa Carnet Jove, presenten una nova edició de la gira ‘M’importa’, el programa d’educació en valors de l’Institut Valencià de la Joventut, que arribarà als municipis d’Altea, Torreblanca, Muro i Viver en juny amb l’obra ‘Qui soc jo quan ningú em mira’, una reflexió sobre la identitat europea.
El projecte europeu Escena Erasmus UV ofereix l’oportunitat a estudiantat Erasmus a València procedents de diferents països, juntament amb estudiantat valencià, d’involucrar-se en la representació d’una obra teatral. Qui soc jo quan ningú em mira, escrita per Anna Marí i Daniel Tormo, amb direcció de Josep Valero, és el nou espectacle desenvolupat en el marc d’aquest projecte, i aborda la qüestió de la identitat personal i col·lectiva de cadascú: “Perquè, què és el que ens defineix? Què és el que fa que ens sentim part d’un poble, d’un país, d’un equip de futbol, d’una ideologia, d’una comunitat de persones, d’algun lloc?”, diu la sinopsi.
“A partir dels testimoniatges i reflexions de les actrius i els actors procedents de cinc països diferents, Qui soc jo quan ningú em mira medita sobre qui som en un món convuls, de nou amenaçat per l’horror de la guerra, la mentida i l’absolutisme, però també per l’individualisme, l’autocensura i la projecció distorsionada del “jo” en el món virtual”, afegeix Valero.
L’obra es representarà el 4 de juny al Palau d’Altea Centre d’Arts d’Altea, el 14 de juny a l’Auditori Metropol de Torreblanca, el 18 de juny al Teatre del Centre Cultural de Muro, i el 20 de juny a la Casa de la Cultura de Viver. TROBAREU TOTA LA INFORMACIO A AQUEST ENLLAÇ: https://www.escenaerasmus.eu/val/ivaj-importa/
En cada població hi haurà dues funcions: una pel matí adreçada al públic dels IES de la comarca i una per la vesprada oberta al públic general.
Els vicerectors de Cultura i Internacionalització de la Universitat de València, Ester Alba i Carles Padilla, respectivament, han destacat la consolidació d’Escena Erasmus UV com a projecte internacional que ha aconseguit que, a través de les arts escèniques, el diàleg i la dansa, cohabiten i convisquen diferents cultures, en una itinerància pel territori. Tot això tenint en compte que la Universitat de València continua sent la primera en la recepció d’estudiants i estudiantes Erasmus.
Per la seua banda, el director general de l’IVAJ, Vicente Ripoll, ha subratllat que aquesta gira és especialment enriquidora, tant per als actors i les actrius participants, que podran conéixer més parts del nostre territori, com per als instituts i joves dels municipis en els quals es representarà l’obra, que podran descobrir aquest tipus d’activitats que tant el Carnet Jove de l’IVAJ com el programa de la Universitat duen a terme.
Els espectacles d’Escena Erasmus es van iniciar en 2010, protagonitzats per estudiantat Erasmus que també participa de la creació i redacció dels textos, s’hi han representat en més de 300 ciutats, pobles i centres penitenciaris, en festivals de teatre com els d’Almagro, Olite, Olmedo, Elx, Internacional de Santander, Alcalá, o en la Comissió Europea a Brussel·les.
El repartiment de 2024 el formen els italians Alice Vaccaro, Fabiana Quattrone, Giulia Sbraccia, Lucca Tinaro i Marta Toso, les franceses Doucia Lopez-Pueyo i Julie Mendez, l’alemanya Leonie Ronja, els valencians Carlos Baixauli, Sara Olivas i Sandra Pombo, i la basca June Otxoantesana.
Com a resultat de qualitat i èxit, Escena Erasmus ha sigut reconegut en diverses ocasions des de l’any 2011 en què va rebre el Premi Carlemany de la Joventut del Parlament Europeu; en 2018 va guanyar la Menció d’Honor del Premi ‘Spotlight on Heritage in Culture and the Arts’ de la Lliga Europea d’Empreses d’Arts Escèniques a Brussel·les; en 2019, el Premi AVETID al millor projecte teatral valencià; en 2021, la Distinció “Lluís Vives”-Premi 9 d’Octubre del Consell de la Generalitat per l’aportació valenciana a la construcció europea; i en 2023, el Premi d’Honor de les Arts Escèniques Valencianes de l’Institut Valencià de Cultura-GVA.