Escena Erasmus acosta la tragèdia dels refugiats a 18 pobles valencians en forma d’espectacle circense

Escena Erasmus acosta la tragèdia dels refugiats a 18 pobles valencians en forma d’espectacle circense

Dotze actrius i actors Erasmus escenificaran el drama dels refugiats a través del llenguatge del circ-teatre. Per quart any consecutiu, el projecte teatral europeu Escena Erasmus de la Universitat de València, Premi Carlemany de la Joventut el 2011 del Parlament Europeu, ha posat en marxa «Les Europes Menudes» un programa produït entre la Universitat de València i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.

Sota el títol de «El Circ de la Frontera» el nou espectacle d’Escena Erasmus passa un examen a les polítiques exteriors de la Unió Europea, ens porta a les fronteres d’Europa on es desdibuixen les persones, on es pateix una activitat frenètica i una espera incessant.

En l’elaboració d’aquest espectacle han participat set dramaturgs valencians de diverses generacions i estils: Manuel Molins, Maribel Bayona, Jacobo Pallarés, Guada Sáez, Mertxe Aguilar, Daniel Tormo i Anna Marí. Aquesta última, a més, signa la direcció d’escena. A banda dels dramaturgs en l’espectacle han treballat més de 10 professionals de les arts escèniques valencianes.

L’espectacle «El circ de la frontera» és l’eix principal de «Les Europes Menudes», un programa cultural que pretén establir ponts de diàleg entre les realitats locals valencianes i dotze ciutats europees representades pels actors. A més del teatre, a cada municipi s’organitzen diverses activitats on es potencia la trobada intercultural, la reflexió sobre la forma de ser europeus i diferents actes amb col·lectius locals.

Aquest any es tripliquen les poblacions de la gira

Aquest any l’espectacle visitarà 18 localitats valencianes: València, Ademuz, Gandia, Villar del Arzobispo, Riba-Roja de Túria, Ontinyent, Quart de Poblet, Fontanars dels Alforins, Camporrobles, Alfarp, Macastre, Vallada, Emperador, L’Eliana, Llanera de Ranes, Requena, Polinyà de Xúquer, Cofrents, Ròtova i Gandia.

A més, l’espectacle «El circ de la frontera» formarà part del programa oficial del Festival d’Arts Escèniques de València «Tercera Setmana». En qualsevol cas, el nombre de pobles pot incrementar.

Moments d'un assaig abans de començar la roda de premsa

Moments d’un assaig abans de començar la roda de premsa

Tots els detalls del projecte i de la gira d’enguany s’han presentat en una roda de premsa celebrada a La Nau que ha comptat amb les intervencions dels vicerectors Antonio Ariño; (Cultura i Igualtat), Guillermo Palao (Relacions Internacionals) i Jorge Hermosilla (Projecció Territorial); el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavi Rius i la codirectora d’Escena Erasmus, Anna Marí.

Durant les intervencions tots han coincidit en subratllar el caràcter coral d’aquest projecte, un fet que es materialitza en la implicació de diversos vicerectorats, i la Diputació, a més del compromís que suposa que s’acosten els valors europeus a través del teatre.

La Universitat de València és la segona universitat europea en recepció d’estudiants Erasmus i la quarta d’Europa en enviaments.

L’estrena de l’espectacle «El circ de la frontera» es realitzarà durant els dies 25, 26 i 27 de maig a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural de la Universitat de València a les 19.30 h. Les dates de cada localitat i el programa d’activitats es podrà consultar a través de la web d’Escena Erasmus.