Escena Erasmus i l’Àrea d’Igualtat de la Diputació presenten el documental ‘Les mamàs belgues’ al Centre Cultural La Nau

Escena Erasmus i l’Àrea d’Igualtat de la Diputació presenten el documental ‘Les mamàs belgues’ al Centre Cultural La Nau

El documental serà presentat per la diputada provincial d’igualtat, Isabel Garcia; el delegat d’estudiants de la UV, Jordi Caparrós i els directors del documental

Dins de la setmana de funcions del darrer espectacle d’Escena Erasmus ‘1936-2025: La Guerra Civil Europea ha empezado’, amb motiu de la commemoració del 80é Aniversari de València com a Capital de la República, el projecte teatral europeu de la Universitat i l’Àrea de Joventut, Esports i Igualtat de la Diputació sumen esforços per a presentar al públic el documental ‘Les mamàs belgues’ produït per la institució provincial.

El documental ‘Les mamàs belgues’ del realitzador Sven Tuytens és la història d’un grup de vint-i-una infermeres que van exercir de 1937 al 1939 a l’Hospital Militar de la localitat valenciana d’Ontinyent tot atenent soldats republicans. Aquestes dones, que van arribar a Espanya des de Bèlgica durant la Guerra Civil, no tenien experiència professional. El documental conta les vivències d’aquest grup de dones valents i compromeses que ho van deixar tot als seus països per a anar a milers de quilòmetres i tindre cura dels soldats que combatien el feixisme a Espanya. Els seus homes lluitaven a les brigades internacionals. Elles també volien participar en la lluita antifeixista a Espanya i l’hospital els va oferir la possibilitat de ser útils.

‘Les mamàs belgues’, en la seua majoria jueves, van ser perseguides pels nazis, que les coneixien despectivament com “les espanyoles” per haver ajudat el bàndol republicà durant la Guerra Civil, moltes d’aquestes dones van acabar els seus dies en camps de concentració com els de Auschwitz.

Programació especial dimecres 14 desembre

La presentació d’aquest documental es realitzarà demà dimecres 14 de desembre a les 19.30 h. a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau i contarà amb la presència dels directors Joan Torró i Sven Tuytens; la diputada delegada d’igualtat, Isabel Garcia; el delegat d’estudiants de la Universitat de València, Jordi Caparrós i el director del darrer espectacle d’Escena Erasmus, Antoni Tordera.

Prèviament, a les 17.30 h. es realitzarà la funció especial de l’espectacle d’Escena Erasmus ‘1936-2025: La Guerra Civil Europea ha empezado’.  Les entrades per a l’espectacle es poder adquirir a la Tenda de la Universitat (latenda.es/entrades). L’entrada per a la presentació del documental és gratuïta fins a completar l’aforament de la sala.  A continuació es realitzarà un col·loqui entre els directors i el públic.