Escena Erasmus presenta el seu nou espectacle per a destapar les polítiques d’austeritat europees

Escena Erasmus presenta el seu nou espectacle per a destapar les polítiques d’austeritat europees

Per tercer any consecutiu, el projecte teatral europeu Escena Erasmus de la Universitat de València, Premi Carlemany de la Joventut al 2011 del Parlament Europeu, ha posat en marxa el programa ‘Les Europes Menudes’. Aquesta iniciativa, que és possible gràcies al suport de la Universitat de València i de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, consisteix en que estudiants Erasmus de la Universitat representen l’espectacle en municipis valencians i realitzen activitats paral·leles per a posar en valor els recursos culturals dels municipis.

Convocatòria a Premsa: L’Europa de l’austeritat escenificada a través del picardiós i desencantat cabaret d’11 actors d’Escena Erasmus

Aquest any l’espectacle visitarà sis localitats: Gàtova (27 de juny), Les Alcubles (28 de juny), L’Eliana (1 de juliol), Ontinyent (2 de juliol), Cullera (3 de juliol) i Montesa (5 de juliol). Al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València es representarà el 4 de juliol, a les 22.30 h. dins del festival Serenates 2015. Tots els detalls del projecte i de la gira d’enguany s’han presentat en una roda de premsa celebrada a La Nau que ha comptat amb les intervencions del vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño; Roberto García (Fundació SGAE) i de dos dels directors d’Escena Erasmus, Josep Valero i Daniel Tormo.

En aquesta ocasió els estudiants-actors, que han interpretat la primera escena escena durant la roda de premsa, pugen a l’escenari per a representar ‘Europa, Cabaret del Desencant’, un crit esperançat i extraordinari d’uns joves convençuts que és possible forjar un futur millor, tot i que l’Europa que habiten ara siga tot un desencant. Un total de nou actrius i dos actors, en la seua majoria estudiants Erasmus de la Universitat de València, conten les misèries dels seus països en un espectacle amb molts contrastos perquè, tot i que el format és un alegre cabaret berlinés, deixa a l’aire la part més amarga de la realitat europea: l’austeritat, la crisi, la immigració, la desigualtat, la injustícia…

Durant la roda de premsa el vicerector de Cultura ha subratllat la importància d’aquest projecte en una universitat, com la de Universitat de València, que és la segona europea en recepció d’estudiants.

Per altra banda, els directors d’Escena Erasmus han destacat la implicació dels estudiants Erasmus en la vida dels pobles que visiten i com aquest intercanvi enriqueix tant la població com als propis estudiants, mentre que Roberto García des de la SGAE ha apuntat un altre hibridació que fa possible aquest projecte: la relació dels estudiants Erasmus amb l’escena teatral valenciana. I és que una de les grans novetats d’aquest any és que l’espectacle parteix de peces escrites per a l’ocasió per nou dramaturgs valencians: Maribel Bayona, Xavier Puchades, Guada Sáez, Patricia Pardo, Eugenia Sancho, Pasqual Alapont, Javier Sahuquillo, Josep Lluís Sirera i Daniel Tormo.

Des que el projecte Escena Erasmus nasqué el 2009 a la Universitat de València, altres universitats europees han posat en marxa grups similars per a fomentar la identitat europea a través del teatre. És el cas de Càller (Itàlia), Pàdua (Itàlia), Marburg (Alemanya) i Ankara (Turquia). Per poder formar part d’Escena Erasmus de la Universitat de València es realitza un càsting cada any del qual se seleccionen finalment una desena d’estudiants d’entre 300 sol·licituds. El repartiment d’actors canvia d’un a altre perquè el grup està conformat per estudiants Eramus de la Universitat de València que tornen als seus països en acabar el curs.

Que els muntatges d’aquest grup siguen coneguts per la ciutadania és altra de les claus d’aquest projecte teatral europeu de la Universitat de València. Des del 2010 més de 20.000 persones han vist els espectacles en les diferents gires en les que han participat al llarg de tota la geografia espanyola. Des de fa tres anys visiten municipis valencians, i només a la província de València han realitzat més de 40 representacions i han assistit més de 8.000 persones de públic.

A més de la implicació de diferents vicerectorats de la Universitat de València (Cultura i Igualtat, Internacionalització i Cooperació, Participació i Projecció Territorial), el projecte compta amb el patrocini de la Fundació General de la Universitat de València i la col·laboració de la Fundació SGAE.