Escena Erasmus presenta el seu nou espectacle: una comèdia ambientada en 2023 amb el triomf a Europa de la ultradreta

Escena Erasmus presenta el seu nou espectacle: una comèdia ambientada en 2023 amb el triomf a Europa de la ultradreta

El projecte teatral europeu de la Universitat, Escena Erasmus, va presentar el seu últim espectacle, ‘Una cançó per a Europa’, del 28 al 31 de maig a la Sala Matilde Salvador de La Nau. Una comèdia amb cançons en directe que pretén ser un crit d’optimisme davant l’auge de l’extrema dreta i que ara gira per la Comunitat.

Els detalls de l’espectacle i de la gira d’enguany es presentaren en una roda de premsa celebrada a La Nau, en què van intervindre els vicerectors de la Universitat de València Antonio Ariño (Cultura i Esport) i Carles Padilla (Internacionalització i Cooperació); el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius; el director de la SGAE de la Comunitat Valenciana; Álvaro Oltra; el director de l’espectacle, Javier Sahuquillo; i un dels directors d’Escena Erasmus, Josep Valero.

‘Una cançó per a Europa’ és un espectacle interpretat per 16 actors i actrius de 7 nacionalitats diferents (Etiòpia, Alemanya, Noruega, Gàmbia, Itàlia, França i Espanya), que demostren sobre l’escenari que és possible treballar junts i superar les diferències. Enfrontaments, discussions, populismes, fronteres creixents, amenaces, baixesa moral, col·lapse, banderes renovades, somriures torts. Camina Europa cap a un nou abisme? Arribem al final d’un llarg temps de pau? Podem eixir d’aquesta cruïlla? Cap a on anem? És la premissa de l’espectacle que es va representar a La Nau i que ara recorre diferents ciutats i pobles valencians en el marc de la gira ‘Las pequeñas Europas’.

Tant Antonio Ariño com Carles Padilla manifestaren “la gran satisfacció” que suposa per a la Universitat impulsar un projecte “emblemàtic” que construeix Europa des de baix i que ha tingut la capacitat de créixer: l’any pròxim complirà el desé aniversari. Un projecte per a construir Europa a través del teatre al qual han donat suport i amb voluntat de continuïtat tant la Diputació de València com la SGAE, segons van confirmar Xavier Rius i Álvaro Oltra, respectivament.

D’altra banda, Josep Valero va afegir que el projecte s’ha consolidat al llarg del temps i que en els últims tres anys aquest espectacle ha passat de representar-se a 9 pobles, a recórrer-ne 17. “Fem arribar la sensibilitat europea a les ciutats i pobles, i estem molts satisfets perquè 7 de cada 10 habitants en ciutats de menys de 5.000 habitants han vist els nostres espectacles”, va concloure.

Per acabar, Javier Sahuquillo va qualificar l’espectacle com “una comèdia que, des de la diversió i amb un caire crític, imagina una Europa en què l’any 2023 guanya la ultradreta, una realitat plausible, que convida el públic a fer-se preguntes”.

Estudiantat Erasmus de gira
‘Las pequeñas Europas’ és un programa cultural posat en marxa per Escena Erasmus (Vicerectorat de Cultura i Esports, i Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació) i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València amb el suport de la Fundació General de la Universitat de València, per a establir ponts de diàleg entre les realitats locals valencianes i les ciutats europees representades pels actors i les actrius. A més del teatre, en cada municipi s’organitzen diverses activitats en què es potencia la trobada intercultural, la reflexió sobre la forma de ser europeus i diferents actes amb col·lectius locals. La gira té el patrocini de l’Institut Valencià de la Joventut-IVAJ, de l’Ajuntament de València, i compta amb la col·laboració del Vicerectorat de Projecció Territorial i de la Fundació SGAE.

L’espectacle d’enguany visitarà 17 pobles i ciutats de la província de València: València, Barx, Bétera, Xera, Ontinyent, Setaigües, la Pobla Llarga, Villar del Arzobispo, Atzeneta d’Albaida, el Genovés, Albalat de la Ribera, Quartell, Bugarra, Gandia, Moixent, Vallada i Bocairent.

L’espectacle està dirigit per Javier Sahuquillo amb textos escrits a propòsit per destacats dramaturgs de l’escena valenciana: Guada Sáez, Michele Ruol, Begoña Tena, Sònia Alejo, Sara Acàmer i Daniel Tormo, i per primera vegada hi col·laboren un autor de Madrid, Ignacio García May, i un autor italià, Michele Ruol. L’espectacle està protagonitzat per: Nicolás Aranda (Sta. Cruz de Tenerife, Canàries), Hanna Assefu (Etiòpia), Lucy Bigard (Île-de-France, França), Simona Bongiorni (Lombardia, Itàlia), Momodou Dibba (North Bank, Gàmbia), Martin Gast (Franken, Alemanya), Mari Holmsen (Vestfold, Noruega), Annkathrin Jantz (Hessen, Alemanya), André-René Knobloch (Karlsruhe, Alemanya), Adriana Morbiducci (Île-de-France, França), Elena Pardo (l’Horta Sud), Celia Burgos (la Vall d’Albaida), Helena Ramon (l’Horta Nord), Quentin Rodriguez (Picardie, França), Bruno Tortosa (la Costera) i Raquel Violero (la Marina Alta).

Escena Erasmus (Premi Europeu Carlemany de la Joventut 2011, Premi Talent Jove 2018, i Menció Especial del Patrimoni 2018 de la PEARLE Live Performance Europe) és un dels projectes culturals més singulars de la Universitat de València ja que es tracta d’una iniciativa que cada any fomenta la pràctica del teatre entre els alumnes Erasmus que estudien en la institució, una de les universitats europees que més estudiantat internacional atrau.