La crisi sanitària i el canvi climàtic, protagonistes de la gira d’Escena Erasmus UV i Cultura de la Diputació de València

La crisi sanitària i el canvi climàtic, protagonistes de la gira d’Escena Erasmus UV i Cultura de la Diputació de València

  • L’obra, ‘El show del nou món’, que recorrerà una quinzena de localitats del territori valencià, ha estat presentada públicament aquest dijous a la Beneficència
  • Dins del programa ‘Les Europes Menudes 2020’, arrancarà a Bellreguard, dissabte 17 d’octubre i finalitzarà a Enguera el 13 de desembre

 

València, 8 d’octubre de 2020.- Una desena d’actors i actrius recorreran enguany 15 localitats per a posar sobre l’escenari arreu del territori valencià la visió més crítica i mordaç de la realitat europea actual, greument ferida per les crisis sanitària i climàtica. Amb aquest objectiu, Escena Erasmus de la Universitat de València arranca la gira de ‘Les Europes Menudes 2020’, un programa que s’ha adaptat als nous temps que corren per tal que el teatre arribe a tots els racons d’Europa.

El programa arrancarà dissabte 17 d’octubre a Bellreguard (La Safor), amb l’estrena de l’obra ‘El show del nou món’, escrita pel dramaturg Daniel Tormo, amb direcció d’Anna Marí, a la Casa de la Cultura (20 hores). Durant aquest mes itinerarà a Barx (Valldigna-La Safor), dia 18, i Villar del Arzobispo (Els Serrans), dia 31. En novembre, anirà a Rafelcofer (La Safor), dia 8; Tavernes de la Valldigna (Valldigna-La Safor), dia 20; Massalfassar (L’Horta Nord), dia 21; Gátova (El Camp de Túria), dia 22; Algar de Palància (La Baronia-Camp de Morvedre), dia 28; i Navarrés (La Canal de Navarrés), dia 29. En desembre, es podrà veure a Faura (El Camp de Morvedre), dia 4; Torrebaja (El Racó d’Ademús), dia 5; Quatretonda (La Vall d’Albaida), dia 6; València (L’Horta), dies 9 i 10; Alfarrasí (La Vall d’Albaida), dia 12; i la cloenda serà a Ènguera (La Canal de Navarrés), el dia 13.

‘El show del nou món’ està protagonitzat per una companyia de còmics amb noms d’animals que ha muntat un “presumpte” espectacle de varietats per a parlar del nou món en el qual està submergida la societat actual; però aquesta companyia pateix l’absència de dos dels seus components més importants, cosa que afegeix un problema a la ja de per si caòtica organització de les escenes i significats.

Aquesta és la sinopsi de l’obra, amb un text “escrit des de l’humor i la distància, com a un intent de comprensió del món que vivim i del que ens està succeint com a espècie, i al mateix temps pretén ser un homenatge als còmics que es van dedicar a alegrar la vida dels altres; cosa que ara se’ns fa molt necessari”, ha apuntat la directora de l’espectacle, Anna Marí.

 

La cultura com a eina per a la construcció del futur d’Europa

La gira 2020 ha estat presentada aquest dijous al pati de la Beneficència, en un acte presidit pel diputat de Cultura, Xavier Rius, a qui han acompanyat, a més dels alcaldes dels municipis receptors, els vicerectors de la Universitat de València Antonio Ariño i Carles Padilla, i el codirector del projecte teatral europeu Escena Erasmus Josep Valero.

El vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño, en referència a la importància de mantindre actiu el projecte de ‘Les Europes Menudes’, ha recordat, precisament, que “el fet que la cultura crítica estiga viva és, en gran mesura, responsabilitat del teatre ambulant”, una iniciativa de trajectòria secular encetada en temps de la República per García Lorca o Casona. I ha afegit: “Si no fem memòria del passat és molt difícil construir el futur; i vosaltres –ha dit adreçant-se als actors i actrius d’Escena Erasmus– aneu a fer memòria als pobles amb la Gira. En els temps que estem vivint, més que mai hem de treballar per la cultura, i per una societat cívica i solidària, només així contribuirem a la construcció del futur d’Europa”.

Per la seua banda, el vicerector d’Internacionalització i Cooperació de la UV, Carles Padilla, ha destacat els 10 anys de recorregut del projecte teatral europeu Escena Erasmus, “que va nàixer al si de la Universitat de València i que en una dècada l’ha traspassada fins a clonar-se en altres ciutats de l’Estat espanyol i fins i tot en d’altres universitats europees”.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha subratllat l’aposta per la cultura promoguda des de les administracions públiques valencianes i el seu suport a programes com ‘Les Europes Menudes’. “Escena Erasmus és un projecte capdavanter de l’escena cultural valenciana i, ara ja, també de l’europea; i des de la Diputació de València volem consolidar el nostre suport amb un esforç afegit: l’edició d’un audiovisual, realitzat pel documentalista David Segarra, que narra la vida íntima d’una companyia internacional en temps de pandèmia i que estrenarem a la Beneficència a principis del 2021; a més, en pocs mesos, veurà la llum la publicació de la «Trilogia de les Migracions» d’Escena Erasmus València”, ha anunciat.

‘Les Europes Menudes’ i 10 anys d’Escena Erasmus

‘Les Europes Menudes’ és un programa cultural posat en marxa per Escena Erasmus (Vicerectorat de Cultura i Esports, i Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació) i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València amb el suport de la Fundació General de la Universitat de València, per a establir ponts de diàleg entre les realitats locals valencianes i les ciutats europees representades pels actors i les actrius. En aquest sentit, Josep Valero ha assenyalat: “Les nostres actrius i els nostres actors han nascut i han viscut en molts racons d’Europa i del món. Els pobles que visitarem també són Europa, la nostra Europa”.

“Volem que els pobles gaudisquen d’un espectacle de teatre, i que es propicie un espai de trobada que permeta una reflexió sobre què som i què particularitats ens uneixen al nostre continent. També pretenem que els nostres actors coneguen els nostres pobles i la nostra cultura i parlen d’ella en els seus països. ‘Les Europes Menudes’ creen un pont de diàleg entre les nostres Europes locals i altres ciutats de tot Europa i del món”, ha assenyalat.

Escena Erasmus (Premi Europeu Carlemany de la Joventut, 2011; Premi Talent Jove, 2018; i Menció Especial del Patrimoni 2018 de la PEARLE Live Performance Europe) és un projecte internacional de la Universitat de València en el qual participen estudiants Erasmus i estudiants locals per aprofitar el seu potencial creatiu, fomentar la seua participació en la vida social i cultural espanyola, i d’aquesta manera, construir una Europa més beneficiosa per a totes i tots.

A més, el projecte teatral europeu de la Universitat de València acaba de commemorar el seu desé aniversari. Des que es va fundar, ha portat el teatre a més de 230 pobles de tot l’Estat espanyol; i ja s’ha instal·lat a les ciutats europees de Pàdua i Càller (Itàlia), Marburg (Alemanya), Lotz (Polònia) i Sofia (Bulgària) mitjançant la xarxa teatral europea Erasmus Europe on Scene Network, coordinada per la Universitat de València, que es va consolidar amb una trobada al Centre Cultural La Nau el 2018 i que va comptar amb la incorporació de persones refugiades a l’espectacle.

I és que la Universitat de València és una de les capdavanteres en recepció d’estudiants ‘incoming’, rebent l’any 2013 el reconeixement honorífic a la millor Institució Erasmus.

Tota la info sobre la Gira 2020 en:

https://www.escenaerasmus.eu/gira-2020/