L’amor, la guerra i el desig de joventut, protagonistes del nou espectacle d’Escena Erasmus

L’amor, la guerra i el desig de joventut, protagonistes del nou espectacle d’Escena Erasmus

Què desitgen els joves? L’espectacle d’Escena Erasmus de la Universitat de València ‘El desig de la joventut’, que s’estrenarà el pròxim 1 de juny en el Centre Cultural La Nau, tractarà de respondre a aquest i altres interrogants coincidint amb l’Any Europeu de la Joventut. L’obra s’interpretarà a la sala Matilde Salvador de l’1 al 3 de juny, a les 19 hores.

Aquest nou espectacle s’ha presentat en una roda de premsa, celebrada aquest matí a La Nau, en la qual han intervingut els vicerectors de la Universitat de València, Ester Alba (Cultura i Societat) i Carles Padilla (Internacionalització i Multilingüisme); el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius; i el director de l’espectacle i codirector del projecte Escena Erasmus, Josep Valero.

El desig de la joventut’ és un espectacle tendre, divertit i esperançador sobre els anhels de la joventut europea. En l’any de la guerra europea, l’espectacle d’Escena Erasmus tracta temes com la dependència virtual, el canvi climàtic o la implicació política dels més joves, a més de reflexionar sobre la manera d’entendre la sexualitat. I tot partint d’un diàleg entre joves i dramaturgs que acaben de perdre la seua joventut. A més de presentar-se el nou muntatge, també s’ha anunciat la gira ‘Les Europes Menudes’, d’enguany que portarà aquest espectacle, interpretat per nou actors i actrius de sis nacionalitats europees diferents, a més d’una quinzena de municipis valencians.

Què desitgen els joves? Què esperen del futur? Què pensen de la guerra? La representació reflexiona sobre aquestes qüestions, mitjançant testimoniatges d’antics estudiants d’Escena Erasmus d’Ucraïna, Rússia i països de l’Est d’Europa que mostren la seua opinió sobre el conflicte amb l’objectiu de portar l’elixir de l’eterna joventut a tota la gent dels nostres pobles i brindar per la pau.

‘Les Europes Menudes’ és un projecte escènic de gira promogut per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València que recull l’esperit nòmada del teatre i de la representació als pobles, amb una participació activa d’estudiants acollits per la Universitat de València dins del programa Erasmus+ i d’estudiants locals. La filosofia d’aquesta iniciativa és establir un pont de diàleg, convivència i col·laboració entre un grup de joves europeus i la vida social i cultural de cadascun dels municipis que visiten, no només per dinamitzar-la sinó per oferir una via de possibilitats de creixement a través de la reflexió al voltant del paper de la cultura. ‘El desig de la joventut’ visitarà El Genovés el pròxim 4 de juny; Alpuente, el 10 de juny; Calles, el dia 11; Aldaia, el 14; Faura, el 17; Ontinyent, el 29; Palmera, el 2 de juliol; ­El Puig, el 3 de juliol; Llíria, el 6; Alzira, el 8; Macastre, el 10; Gandia, el 14; Benigànim, el 15, Polinyà del Xúquer, el 17 de juliol i Bellreguard el 21 de juliol.

‘El desig de la joventut’, està dirigida per Josep Valero, amb textos dels altres codirectors del projecte Escena Erasmus, Daniel Tormo i Anna Marí, a més de Maribel Bayona, Guada Sáez i Mohamed Dourasse.

Escena Erasmus és un projecte teatral europeu creat i dirigit per CRIT Companyia de Teatre i promogut i finançat pel Vicerectorat de Cultura i Societat i pel Vicerectorat d’Internacionalització i Multilingüisme de la Universitat de València. Amb el patrocini de la Regidoria de Turisme i Internacionalització de l’Ajuntament de València i la col·laboració de Fundació SGAE. Escena Erasmus és Premi Europeu Carlemany de la Joventut 2011 del Parlament Europeu; Premi Talento Joven 2018 de Caixabank i Levante-EMV; Menció d’Honor Europea per la Promoció del Patrimoni Cultural PEARLE 2018; Premi AVETID 2019, Distinció ‘Lluís Vives’ del Consell de la Generalitat Valenciana 2021 per l’aportació valenciana a la construcció europea i Reconeixement ‘Dia d’Europa 2022’ de la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana.