Escena Erasmus proposa un nou programa de gira amb l’Agenda Valenciana Antidespoblament AVANT de la Generalitat Valenciana moguts pel ferm compromís que aquest projecte pot oferir una oportunitat de repensar el nostre món rural.
Escena Erasmus pot oferir una oportunitat al municipi de dinamitzar la vida social i cultural local tot contrastant-la amb un grup d’estudiants-actors europeus i compartir entre totes i tots experiències que ens porten a reflexionar sobre la nostra manera de ser i participar en la construcció europea; i com la cultura pot ser una magnífica eina per a desenvolupar els nostres pobles a través de la col·laboració, la participació ciutadana i la creativitat.

Una Edició 0 per a repensar el nostre territori

Des d’Escena Erasmus entenem que:
– L’aproximació del medi rural des de la cultura s’ha de fer partint del reconeixement d’allò rural com a categoria cultural en si mateixa. Una cultura que ha de ser entesa des de la memòria col·lectiva i la cohesió social, des de la identitat i la perspectiva territorial i la projecció social del patrimoni. Una cultura, en definitiva, capaç de posar en valor i actualitzar patrimonis locals específics i que contribuïsca a reforçar el vincle individual i social -la confiança- amb el lloc i el territori.

– Les noves generacions, inserides en dinàmiques de mobilitat i treball més globals, poden jugar un paper clau a l’hora de desactivar la mirada paternalista i de postal que va caracteritzar els discursos sobre el medi rural construïts des de l’urbà i contribuir a l’actualització dels imaginaris tradicionals.

– La cultura com a eina de desenvolupament i transformació eficaç ha de sorgir i entendre des del territori, connectada a les seues necessitats socials i econòmiques: una cultura en relació directa i íntima amb el lloc, adherida als seus habitants.

– El rural -la dimensió “micro”- és sovint un espai privilegiat per a l’experimentació i per al desenvolupament de pràctiques culturals innovadores, capaços d’induir dinàmiques de canvi més àmplies a nivell social. El rural es pot posicionar, en determinats contextos i circumstàncies, com avantguarda.

Una oportunitat per a dinamitzar el municipi

La gira AVANT no només serà un programa per apropar la cultura de creació europea a les zones rurals de l’interior valencià. És sobretot una oportunitat per al municipi per dinamitzar la vida social i cultural local contrastant-la amb un grup d’estudiants/actors europeus i compartir entre tots experiències que porten a reflexionar sobre la nostra manera
de ser europeus i les possibilitats que ens brinda el nostre territori per desenvolupar els nostres pobles a través de la cultura i el patrimoni.
Una jornada completa de convivència que acaba amb un espectacle i un col·loqui amb el públic per afavorir un clima de debat i generar unes conclusions que porten al municipi a fixar-se noves metes de desenvolupament.

"Un dia i un espectacle que apel·la a l'ànima dels nostres pobles"

El viaje imposible, la nueva obra de Escena Erasmus Fotografía Miguel Lorenzo @miguellorenzophotographer

Un espectacle per a celebrar, emocionar-se, reflexionar i dialogar

El viatge impossible

Sempre hem sentit curiositat per saber què hi havia més enllà de les muntanyes, de la mar, de les estreles. Hem construït la nostra història a base de viatges.

L’Europa que habitem és filla dels moviment dels antics pobladors, de les rutes dels exploradors, dels investigadors, dels emissaris, dels viatges dels soldats a les guerres, dels viatges dels pelegrins i dels estudiants que des del S. X han caminat pel continent per a ampliar els seus coneixements.

Però hui viatjar és complicat.

Hem viscut un any en què anar al poble del costat, a una altra comarca o a una altra autonomia era tot un viatge. Hem viscut uns mesos en què eixir a comprar era tot un viatge; en què traure el gos a passejar era tot un viatge.

Escena Erasmus ha pensat que, ara que no podem viatjar lluny, potser és moment de fer viatges de tornada. De conéixer els llocs d’on venim. De retrobar-nos amb carrers alliberats de trànsit. D’allunyar-se de llocs massificats. De tornar als pobles.

Així que presentem un espectacle sobre el viatge, ara que viatjar és complicat.

Senyores i senyors viatgers: benvingudes i benvinguts a bord. Vos demanem que apagueu tots els dispositius electrònics. No cal que vos cordeu el cinturó.

Estem preparats per a partir de nou.

Amb la col·laboració de:

ACÍ TENS TOTS ELS POBLES DE LA GIRA I TOTS ELS DETALLS:

QUATRETONDETA
el Comtat

18 DE JUNY 2021

PENÀGUILA
l’Alcoià

19 DE JUNY 2021

QUESA
La Canal de Navarrés

27 DE JUNIO 2021

PINET
la Vall d’Albaida

1 DE JULIOL 2021

ARGELITA
Alto Mijares-Alt Millars

2 DE JULIOL 2021

CERVERA DEL MAESTRE
Alt Maestrat

3 DE JULIOL 2021