ELS PREMIS ES MOSTREN CRONOLÒGICAMENT, DEL MÉS RECENT AL MÉS ANTIC.

PREMI D’HONOR DE LES ARTS ESCÈNIQUES VALENCIANES 2023 DE L’INSTITUT VALENCIÀ DE CULTURA (IVC) – GENERALITAT VALENCIANA

La Vicepresidència Primera del Consell i la Conselleria de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana va atorgar el Premi d’Honor de les Arts Escèniques Valencianes de 2023 a Escena Erasmus.

 

PREMI “DIA D’EUROPA” 9 DE MAIG DE 2022 DE LA DELEGACIÓ DEL GOVERN D’ESPANYA A LA COMUNITAT VALENCIANA

La Delegació del Govern d’Espanya a la Comunitat Valenciana va atorgar el Reconeixement 9 de Maig 2022 “Dia d’Europa” al Projecte Teatral Europeu Escena Erasmus de la Universitat de València per la seua “destacada contribució en el treball i impuls als valors de pau, solidaritat i convivència en la construcció de la Unió Europea”.

DISTINCIÓ “LLUÍS VIVES” DEL CONSELL DE LA GENERALITAT VALENCIANA – PREMIS 9 D’OCTUBRE

El Consell de la Generalitat Valenciana va atorgar als Premis 9 d’Octubre 2021 la Distinció “Lluís Vives” de la Generalitat Valenciana a Escena Erasmus per l’aportació valenciana a la construcció europea. Amb aquest reconeixement es premia el treball realitzat en aquest projecte escènic pioner a Europa que, amb el seu esforç i implicació, ha contribuït “des del seu vincle amb la Comunitat Valenciana”, a l’enfortiment del projecte comú europeu i dels seus valors culturals, socials, científics i històrics”.

“PREMI AVETID” AL MILLOR PROJECTE TEATRAL

L’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià-AVETID va concedir el 2019 el “Premi AVETID” al Projecte Teatral Europeu “Escena Erasmus” per la seua “incansable trajectòria de producció escènica universitària, tot comptant amb les i els professionals de les arts escèniques valencianes i convertint aquest projecte en tot un aparador de la nova creació escènica al nostre territori”.

 

MENCIÓ ESPECIAL DEL PREMI 2018 “SPOTLIGHT ON HERITAGE IN CULTURE AND THE ARTS” DE LA PEARLE LIVE PERFORMANCE EUROPE

L’Equip Directiu del Projecte Teatral Europeu Escena Erasmus: Anna Marí, Daniel Tormo i Josep Valero (CRIT Companyia de Teatre) va ser guardonat al novembre de 2018 amb la Menció d’Honor del Premi “Spotlight on Heritage in Culture and the Arts” de la Lliga Europea de les Associacions d’Empreses d’Arts Escèniques PEARLE LIVE PERFORMANCE EUROPE.

L’objectiu d’aquests premis va ser destacar i celebrar l’excel·lència innovadora que moltes de les organitzacions d’ocupadors europeus han aconseguit als darrers anys, en àrees tan amples com la igualtat d’oportunitats, la diversitat, l’aprenentatge al llarg de la seua vida, el diàleg social o el patrimoni cultural amb l’objectiu final de fer de les arts en viu un sector més saludable, més just i més segur per a treballar.

Els Premis PEARLE 2018 són un component essencial del programa “Behind the Stage”, un projecte innovador dirigit per PEARLE amb el suport financer de la Unió Europea, destinat a potenciar el paper i la capacitat de les associacions d’empreses d’arts escèniques i per a enfortir el dipaleg social al sector europeu de les arts escèniques. Aquest projecte ha estat ideat i desenvolupat en el context del “Pilar Europeu de Drets Socials” que va ser proclamat i firmat al 2017 pel Consell de l aUE, el Parlament Europeu i la Comissió Europea durant la Cimera Social de Gotemburg  per a llocs de treball justos i del creixement.

PREMI TALENT JOVE DE LA COMUNITAT VALENCIANA 2018

L’Equip Directiu del Projecte Teatral Europeu Escena Erasmus de la Universitat de València: Anna Marí, Josep Valero i Daniel Tormo (CRIT Companyia de Teatre) van guanyar al gener de 2018 el Premi Talent Jove de la Comunitat Valenciana en la categoria de Cultura.

Aquest premi organitzat per Editorial Premsa Valenciana SAU i CaixaBank (anteriorment Bankia) vol “donar suport al desenvolupament de la societat valenciana mitjançant el reconeixement de les joves promeses, aquelles que es poden convertir en noms destacatsa curt-mitjà termini o almenys reconéixer la tasca de les persones que reuneixen les condicions per a aquest objectiu.

El premi a Escena Erasmus va ser atorgat “pel seu foment a la integració europea per mitjà de les arts escèniques i per recuperar el patrimoni cultural valencià a les seues produccions teatrals”.

PREMI EUROPEU CARLEMANY DE LA JOVENTUT 2011

Premio CarlomagnoEl projecte Escena Erasmus, en el seu segon any de vida, va ser guanyador nacional del Premi Carlemany de la Joventut, i guanyador europeu del tercer Premi Carlemany de la Joventut atorgat pel Parlament Europeu, per fomentar la cultura i l’europeisme entre els joves europeus. Escena Erasmus es va convertir així en el primer projecte espanyol a guanyar un d’aquests prestigiosos premis. Aquest premi va permetre als responsables d’Escena Erasmus exposar el projecte al Parlament Europeu.

Les raons al·legades pel Jurat que va atorgar el premi van ser:

  1. El projecte, pioner a Europa, se cenyeix completament als objectius del Premi.
  2. Suposa un treball seriós i continuat de projecció europea.
  3. Serveix com a model de bones pràctiques i potencia l’intercanvi entre universitats europees.
  4. Fomenta entre els alumnes participants l’adquisició de coneixements sobre la cultura europea, i més serveix d’eina per a difondre la literatura teatral europea.
  5. És una iniciativa, crida d’atenció i model a estendre entre joves estudiants universitaris d’altres països de la Unió Europea.

El premi va ser atorgat en una gala a la Ciutat d’Aquisgrà (Aachen, Alemanya) el 31 de maig de 2011 de mans del President del Parlament Europeu Jerzy Buzek i del vicepresident Martin Schulz.

Entrega Premio Carlomagno

“LAS HUELLAS DE LA BARRACA” 2010, 2011 Y 2012

Durant els tres últims anys consecutius d’aquest programa cultural estatal, Escena Erasmus va guanyar el concurs de Las Huellas de la Barraca amb els projectes: Europa o la nave de los locos (2010), El maravilloso retablo de las maravillas europeas (2011) i Lorca, Calderón y los estudiantes de Babel (2012).

Las Huellas de la Barraca era un programa cultural de teatre universitari creat per la Societat Estatal de Commemoracions Culturals en 2006 (a partir del 2010, Acció Cultural Espanyola) amb direcció de César Oliva amb l’objectiu de reviure l’experiència de grups teatrals itinerants com El teatre del Poble d’Alejandro Casona, el Mussol de Max Aub i la Barraca de García Lorca, en el 75 aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola que, amb la seva política d’apropar la cultura fins als pobles més allunyats, ho va fer possible.

Las Huellas de la Barraca va ser una iniciativa anual que va prendre el nom del grup de teatre universitari més conegut de principis de segle XX -gràcies al seu director, García Lorca- i que es va mantenir programant obres de grups peninsulars i hispanoamericans a l’estiu durant set edicions.

Després d’un concurs i selecció públic obert a escoles oficials i aules de teatre universitari, la mitja dotzena de grups seleccionats eren subvencionats per muntar una de les diverses obres proposades, que variaven cada any segons la temàtica triada, incloent, bé, més presència de peces del segle d’Or o bé d’autors contemporanis. Tot el treball del curs es mostrava en una gira itinerant per places i pobles d’Espanya coincidint amb alguns festivals importants com el Festival de Teatre Clàssic d’Almagro. La gira solia incloure rutes diferents per a cada grup amb el que s’augmentava el radi d’acció, podent en algunes dates assenyalades coincidir en ruta alguns grups i compartir escenari.

Las Huellas de la Barraca van obtenir el 2010 el Premi Dionisos, establert pel Centre UNESCO de la Comunitat de Madrid per a premiar projectes teatrals amb repercussió social. Les raons principals que va esgrimir el jurat a l’hora de decidir el premi van ser: El suport al fenomen del teatre universitari, l’altruisme dels actors-estudiants, la creació de nou públic teatral, i el foment del teatre com a bé cultural en territoris en els que per les seves condicions geogràfiques l’art escènic no posseeix un destacat arrelament.

Vídeo de l’última edició de Las Huellas de la Barraca 2012.

PREMIS NACIONALS DE TEATRE UNIVERSITARI

VII FESTIVAL INTERNACIONAL DE TEATRE UNIVERSITARI 2022

ESPECTACLE: “EL DESIG DE LA JOVENTUT”

De Daniel Tormo, Guada Sáez, Maribel Bayona, Anna Marí i Mohamed Dourasse.

Direcció: Josep Valero.

 

MILLOR ESPECTACLE

MILLOR TEXT TEATRAL

 

VI FESTIVAL NACIONAL DE TEATRE UNIVERSITARI 2021

ESPECTACLE: “EL VIATGE IMPOSSIBLE”

De Daniel Tormo, Guada Sáez, Isabel Martí i Gemma Miralles.

Direcció: Josep Valero.

 

MILLOR ESPECTACLE

MILLOR TEXT ORIGINAL

MILLOR DIRECCIÓ

MILLOR EQUIP ACTORAL

MILLOR ESPAI LUMÍNIC

 

V FESTIVAL NACIONAL DE TEATRE UNIVERSITARI 2020

ESPECTACLE: “EL SHOW DEL NOU MÓN”

De Daniel Tormo.

Direcció: Anna Marí.

 

MENCIÓ D’HONOR A LA MILLOR DRAMATÚRGIA SOBRE LA COVID-19

MILLOR EQUIP ACTORAL

MILLOR DIRECCIÓ