Premi Europeu Carlemany de la Joventut 2011

El projecte Escena Erasmus, en el seu segon any de vida, va ser guanyador nacional del Premi Carlemany de la Joventut, i guanyador europeu del tercer Premi Carlemany de la Joventut atorgat pel Parlament Europeu, per fomentar la cultura i l’europeisme entre els joves europeus. Escena Erasmus es va convertir així en el primer projecte espanyol a guanyar un d’aquests prestigiosos premis. Aquest premi va permetre als responsables d’Escena Erasmus exposar el projecte al Parlament Europeu.

Les raons al·legades pel Jurat que va atorgar el premi van ser:

  1. El projecte, pioner a Europa, se cenyeix completament als objectius del Premi.
  2. Suposa un treball seriós i continuat de projecció europea.
  3. Serveix com a model de bones pràctiques i potencia l’intercanvi entre universitats europees.
  4. Fomenta entre els alumnes participants l’adquisició de coneixements sobre la cultura europea, i més serveix d’eina per a difondre la literatura teatral europea.
  5. És una iniciativa, crida d’atenció i model a estendre entre joves estudiants universitaris d’altres països de la Unió Europea.

El premi va ser atorgat en una gala a la Ciutat d’Aquisgrà (Aachen, Alemanya) el 31 de maig de 2011 de mans del President del Parlament Europeu Jerzy Buzek i del vicepresident Martin Schulz.

Premio Carlomagno

Entrega Premio Carlomagno

Las Huellas de la Barraca 2010, 2011 y 2012

Durant els tres últims anys consecutius d’aquest programa cultural estatal, Escena Erasmus guanya el concurs de Las Huellas de la Barraca amb els projectes: Europa o la nave de los locos (2010), El maravilloso retablo de las maravillas europeas (2011) i Lorca, Calderón y los estudiantes de Babel (2012).

Las Huellas de la Barraca era un programa cultural de teatre universitari creat per la Societat Estatal de Commemoracions Culturals en 2006 (a partir del 2010, Acció Cultural Espanyola) amb direcció de César Oliva amb l’objectiu de reviure l’experiència de grups teatrals itinerants com El teatre del Poble d’Alejandro Casona, el Mussol de Max Aub i la Barraca de García Lorca, en el 75 aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola que, amb la seva política d’apropar la cultura fins als pobles més allunyats, ho va fer possible.

Las Huellas de la Barraca va ser una iniciativa anual que va prendre el nom del grup de teatre universitari més conegut de principis de segle XX -gràcies al seu director, García Lorca- i que es va mantenir programant obres de grups peninsulars i hispanoamericans a l’estiu durant set edicions.

Després d’un concurs i selecció públic obert a escoles oficials i aules de teatre universitari, la mitja dotzena de grups seleccionats eren subvencionats per muntar una de les diverses obres proposades, que variaven cada any segons la temàtica triada, incloent, bé, més presència de peces del segle d’Or o bé d’autors contemporanis. Tot el treball del curs es mostrava en una gira itinerant per places i pobles d’Espanya coincidint amb alguns festivals importants com el Festival de Teatre Clàssic d’Almagro. La gira solia incloure rutes diferents per a cada grup amb el que s’augmentava el radi d’acció, podent en algunes dates assenyalades coincidir en ruta alguns grups i compartir escenari.

Las Huellas de la Barraca van obtenir el 2010 el Premi Dionís, establert pel Centre UNESCO de la Comunitat de Madrid per a premiar projectes teatrals amb repercussió social. Les raons principals que va esgrimir el jurat a l’hora de decidir el premi van ser: El suport al fenomen del teatre universitari, l’altruisme dels actors-estudiants, la creació de nou públic teatral, i el foment del teatre com a bé cultural en territoris en els que per les seves condicions geogràfiques l’art escènic no posseeix un destacat arrelament.

Vídeo de l’última edició de Las Huellas de la Barraca 2012.

Las Huellas de La Barraca