A l’octubre de 2017, Escena Erasmus és convidada a participar com a exemple de bones pràctiques en responsabilitat social i cultural al IV RSEncuentro que se celebra a València. La codirectora Anna Marí és l’encarregada de presentar la ponència.

El 22 d’octubre se signa amb la Comissió d’Ajuda al Refugiat del País Valencià (CEAR-PV) un conveni per al curs 2017-2018, amb el qual s’integraran per primera vegada en la història del projecte teatral europeu, persones refugiades amb l’objectiu de crear un espai d’integració des de la cultura, i per al compliment d’un dels objectius del projecte europeu bianual Erasmus+ Scene Network (en marxa des de 2016).

Els dies 25 i 26 d’octubre vam celebrar a Pàdua (Itàlia) la segona reunió transnacional de treball del projecte Erasmus+. En aquest projecte es presenten els resultats del primer Intellectual Output i es realitzen reunions de gestió i Coodinació preparatòries per l’Erasmus Scene European Festival que se celebrarà a València l’última setmana de maig de 2018. La trobada d’Itàlia acaba amb la jornada Erasmus Day on els membres directius de les seus internacionals d’Escena Erasmus tenen la possibilitat de parlar i presentar el projecte abans els estudiants candidats a participar en el projecte de Pàdua.

El 23 de novembre de 2017, la delegada alemanya d’Escena Erasmus, Mara Hold, assisteix a l’acte de commemoració dels 10 anys del Premi Europeu Carlemany de la Joventut al Parlament Europeu on té la possibilitat de reunir-se amb el president Antonio Tajani.

El 24 de novembre de 2017, els nous alumnes d’Escena Erasmus del curs 2017-2018 presenten al Saló d’Actes de la Conselleria d’Educació de la Generalitat l’acció teatral que celebra els 30 anys del programa Erasmus davant més de 300 persones.

El 30 de novembre de 2017, Escena Erasmus presenta costat de l’Institut Valencià de la Joventut de la Generalitat Valenciana (IVAJ) la campanya “#AmbLesRefugiades” que permetrà portar els espectacles a les províncies d’Alacant i Castelló en funcions dobles per instituts de secundària i públic en general.

Al desembre de 2017, Escena Erasmus participa per quarta vegada a la jornada “Les terres dels Alforins: paisatge, maridatge i experiències al territori” que se celebra al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València amb més de 500 persones de públic assistent.

Del 8 al 12 de desembre, Escena Erasmus presenta la seva nova associació cultural “Europa Cultura Escènica” amb el projecte “El Drac d’Europa”. Un programa que intenta establir vincles entre la dramatúrgia europea actual amb l’objectiu de reflexionar sobre l’Europa en què vivim. Els seus principals objectius són: generar un corpus de textos teatrals que prenguin com a punt de partida la idea d’Europa i siguin capaços d’abordar-la des de diferents gèneres i estils; promoure l’intercanvi d’aquests textos i el seu coneixement per diferents societats; permetre que els autors i autores i companyies valencianes tinguen contacte amb la dramatúrgia actual europea i fruit, d’aquest intercanvi s’establiran les bases per construir un nou espai comú, en el què les persones i no els interessos econòmics estiguen al centre de la societat europea i que els barris i pobles de València es convertisquen en receptors d’aquestes idees i puguen acollir les trobades d’autors amb l’objectiu final de que els veïns i escriptors coneguen i establisquen punts de connexió i cohesió. Els textos d’aquesta primera trobada es publiquen en un volum preparat per Edicions 96.

Al febrer de 2018, vam presentar la mostra del taller de formació actoral del curs, “Europe from the inside, Europe from the outside”, un espectacle composat per escenes de Lluïsa Cunillé, Juan Cavestany, Xavi Puchades, Guada Sáez, Harold Pinter, Lucía Sáez , Maribel Bayona i Gabi Ochoa. En aquest espectacle es planteja el caos en el què actualment viu Europa, l’espiral burocràtica. Els ciutadans ens aferrem a espais de salvació, a canvis vertiginosos i a moments completament absurds. Intentem eixir amb èxit de qualsevol situació, de salvar els nostres projectes, de confiar en persones que ens traeixen. Mentrestant, a l’altra cara, des de la frontera, el nostre continent es veu com a espai de benestar, d’oportunitats, de canvi de vida. I és, en aquest anhel, on es desconeix tot el que els espera. Europa té dues cares. En aquesta mostra del taller de formació actoral d’Escena Erasmus del curs 2017-2018 hem volgut recuperar escenes ja treballades en altres espectacles del projecte. Escenes que, al seu moment, resultaven noves i fins i tot visionàries. En aquesta revisió veiem com no han perdut la seua actualitat, i fins i tot han mutat el seu missatge o han solucionat els conflictes.

Al maig de 2018, es presenta la tercera producció que tanca la “Trilogia de les Migracions”, “La gran final”, un espectacle dirigit per Anna Marí i amb escena escrites a propòsit per Mafalda Bellido, Guada Sáez, Maribel Bayona, Adrián Novella i Javier Sahuquillo i amb la coordinació de dramatúrgia de Daniel Tormo. “La gran final” és un espectacle interpretat per actrius i actors provinents de diferents parts del món, que demostraran sobre l’escenari que és possible treballar junts i superar les nostres diferències. Una part del repartiment està composta per joves valencians, l’altra per a joves europeus i l’altra per a joves refugiats de diferents orígens. “La gran final” és un espectacle en clau de comèdia ambientat en un gran estadi de futbol, ple de cançons, escrit per alguns dels nostres millors dramaturgs i preparat i dirigit per professionals contrastats de l’escena valenciana. “La gran final” ens parla, amb honestedat i esperança, de possibilitats efectives de construir-nos un futur millor. Durant els mesos de juny i juliol se celebra la sisena edició de la gira provincial “Les Europes Menudes” posada en marxa des de l’Àrea de cultura de la Diputació de València i que gira pels municipis de València, Benifaió, Alaquàs, Bonrepòs i Mirambell, l’Alcúdia de Crespins, Ontinyent, Yátova, Xella, Salem, Gandia, Almoines, Caudete de les Fonts i Carrícola. Més de 5.200 persones assisteixen a les representacions. Com a colofó de la gira, finalitzada a Carrícola el passat 15 de juliol, es va realitzar la plantació del “Jardí de les Cultures”, una instal·lació artística i natural on es van plantar espècies arbòries que representaven les diferents nacionalitats presents a la companyia d’Escena Erasmus de aquest any. El jardí s’engloba dins el projecte “Biodivers” i comptarà amb un mirador de gessamí i una guia dels arbres acompanyats per textos escrits pels membres de la companyia teatral.

Escena Erasmus

    FORMULARI D’INSCRIPCIÓ

    Tens experiència teatral? No

    Accepte les condicions d'inscripció descrites en les FAQs, les condicions d'us y la política de privadesa.