Durant la sisena edició del projecte teatral europeu Escena Erasmus es van realitzar canvis importants en l’estructura de treball i producció d’espectacles. Des que Escena Erasmus va nàixer es va plantejar aquest projecte també com una plataforma important d’integració i de promoció dels professionals valencians de les Arts Escèniques. És per tot això, que des de la direcció del projecte es va signar un conveni de col·laboració amb la Fundació AUTOR de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) per a representar les escenes escrites a través del curs “Teatre d’Urgència” impartit per l’autor madrileny Juan Cavestany a finals de novembre de 2014 en el que hi participaren els autors més representats del panorama teatral valencià. Així al gener de 2015 es presenta la primera lectura dramatitzada de les “Escenes d’Urgència” escrites per l’equip del curs al Saló d’Actes de la SGAE València.

Al febrer de 2015, es presenta a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València el primer espectacle titulat “URGÈNCIA: Materials per a un espectacle europeu” en el que es posaven en escena les peces breus inèdites de Guadalupe Sáez, Xavier Puchades, Daniel Tormo, Maribel Bayona, Robert March, Carmen Valera, Eugenia Sancho, Antonia Montaner, Ana Albaladejo, Lucía Sáez, Rafa Segura y dos textos breus de teatre radiofònic del propi Juan Cavestany.

Durant aquest curs també es va desenvolupar la tercera edició del programa Les Europes Menudes, posat en marxa per Escena Erasmus i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València i, com a novetat, amb la participació estable del Vicerectorat de Projecció i Participació Territorial de la Universitat de València a través del seu programa Universitat i Societat. La implicació d’aquest rectorat va suposar poder portar el nostre espectacle a teatres de grans ciutats valencianes, com ara Ontinyent, Llíria o L’Eliana.

L’espectacle produït durant aquest curs per a Les Europes Menudes va ser “Europa, cabaret del desencant”, un crit esperançat i extraordinari d’uns joves convençuts que és possible forjar un futur millor. Tot i que Europa, hui, siga tot un desencant. Des del projecte presentàrem la rabiosa diversió d’un Cabaret dins un espai dominat per la desesperança, dins una Unió Europea de “demòcrates” i buròcrates, que fa sotragar els fonaments de la convivència en nom de l’austeritat. L’espectacle partia de peces escrites per a l’ocasió per un bon grapat de dramaturgs valencians i van ser escrites gràcies a la trobada entre els escriptors i els joves europeus. Les escenes van ser: “Mestre de Cerimònies” de Maribel Bayona; “Seres humanos normales” de Xavier Puchades; “Yo me creí lo de Europa” de Guada Sáez; “Ací” de Patrícia Pardo; “Soy Europa“, número musical escrit per Eugenia Sancho amb la col·laboració de Julio Montalvo; “Sobradament preparats” de Pasqual Alapont; “Un mundo ideal” de Javier Sahuquillo” i “El trueque” de Josep Lluís Sirera, totes aquestes sota la coordinació de dramatúrgia de Daniel Tormo.

Amb aquest espectacle es va produir una gira de dues setmanes que va recòrrer la provincia de València visitant Gàtova, les Alcubles, l’Eliana, Ontinyent, Llíria, València i Montesa i va ser vist per més de 2.400 persones de públic.

A més, durant aquest any també es van posar els fonaments per a traçar una vertadera estratègia europea que consolide la xarxa Escena Erasmus i la interacció entre les diferents seus del projecte.

Per últim, al mes de març es va organitzar la conferencia-col·loqui “La funció de la crítica teatral als nostres dies. Aportacions des del panorama italià actual” on convidàrem a la professora de la Universitat de Padova i crítica teatral al Corriere della Sera, Caterina Barone. A l’acte també van participar quasi tots els crítics en actiu de la premsa valenciana.

Durant aquest curs, alguns alumnes d’Escena Erasmus també han participat en el projecte artístic Outer Seed Shadow de l’artista Juanli Carrión, una instal·lació que es va exposar en el Claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Escena Erasmus

    FORMULARI D’INSCRIPCIÓ

    Tens experiència teatral? No

    Accepte les condicions d'inscripció descrites en les FAQs, les condicions d'us y la política de privadesa.